opel történelem

Adam Opel

Az Opel autómárka gyökerei 1838-ig vezetnek vissza a Németországi Rüsselsheim városába, mely Adam Opel szülőhelye. Fiatalemberként Opel beutazta egész Európát, és Párizsban járva megismerkedett a varrógépgyártás rejtelmeivel. Adam Opelt lenyűgözték ezek a gépek, melyek akkoriban igazi ipari remekműnek számítottak. Alig 25 évesen megnyitotta üzemét Rüsselsheimben, ahol nagyüzemi módon varrógépgyártásba kezdett.

1868-ban feleségül vette Sophie Marie Schellert, mely házasságból 5 fiúgyermekük született:
Carl, Wilheim, Heinrich, Friedrich és Ludwig. Felnőve mindannyian a családi vállalkozásban dolgoztak, segítve apjuk munkáját.

1885-ben Adam Opel kibővítette az üzem termékpalettáját, és kerékpárgyártásba kezdett.
Halálakor 1895-ben cége 2000 db kerékpárt gyártott évente, és Európában piacvezető volt a varrógépgyártás és eladás területén.
Apjuk halála után az Opel fivérek anyjuk buzdítására úgy döntenek, hogy beszállnak az akkor még gyerekcipőben járó autógyártásba, melynek eredményeként megépítik első automobiljukat 1899-ben.

Az Opel cég története

Az alapítás után 25 évvel az Opel cég rendkívül eredményes nemzetközi vállalattá fejlődött, és az Európai piacok mellett jelentős mennyiségben exportált Amerikába, Oroszországba és Indiába.

1885-ben az Opel beszállt egy másik, korában magas áron értékesíthető és exkluzív termék gyártásába és megkezdte a kerékpárok összeszerelését. A döntés helyességét igazolta az idő: néhány év múlva az Opel lett a világ legnagyobb kerékpárgyártója.

1899-ben megépítik az első Opel márkájú automobilt, melyhez 37 év gyártási és mérnöki tapasztalatát használják fel.
Jóllehet Adam Opel nem élhette meg az autógyártás elindulását, de a családja megvalósította álmát: az autóval való közlekedést a lehető legszélesebb körben elérhetővé tenni az emberek számára.